top of page

Ilse heeft wat gezien


Zojuist heb ik een filmpje gezien van Doug Stevenson. In zijn TED-talk neemt hij zijn publiek mee in zijn verhaal over “onverdraagzaam zijn”.

Doug noemt dit “being a bigot”.

Het openhartige verhaal van Doug vind ik inspirerend, grappig maar vooral ook herkenbaar. Omdat ik denk dat elk mens wel een mening heeft. Elk mens beoordeelt en veroordeelt. En wat goeds levert ons dit nu op? Volgens Doug niet veel. Het maakt ons onverdraagzaam. Het zorgt ervoor dat we anderen beoordelen op het eerste gezicht en veroordelen zonder die ander echt te kennen. En ook daar denk ik dat hij een goed punt heeft.

Het is overigens heel menselijk. Communicatie werkt nu eenmaal zo dat wij mensen altijd kijken hoe wij ons verhouden tot de ander. Is hij of zij mijn gelijke? Vind ik hem of haar aardig?

Waarom we dit doen? Omdat we kuddedieren zijn. Daarom gaat elk mens opzoek naar dát groepje waar we ons prettig en veilig voelen. Natuurlijk en instinctief gedrag, wat er in de oertijd voor zorgde dat je, als groep of kudde, sterker was om te overleven.

Veel tijd is er verstreken sinds de oertijd, maar dit gedrag is gebleven. Dus zonder dat we het beseffen ben ik (en jij) op zoek naar medestanders. Mensen die we om mij heen willen hebben, zodat we, als groep, sterker zijn. Om te overleven, om te overtuigen, om te winnen.....

Maar het zorgt er ook voor dat we onbedoeld iemand buitensluiten. Iemand die op het eerste gezicht misschien niet op ons lijkt. Iemand die wellicht meer met ons gemeen heeft dan dat we in eerste instantie dachten.

Onhandig als we moeten samenwerken met die ander en jammer als we zo iemand buitensluiten die misschien toch heel aardig is. En waar we goed mee kunnen praten of lachen.

En hoe verander je dit?

Doug zegt: “Door goed te luisteren kan je dit ombuigen. Luister naar wat je denkt. Luister naar dat stemmetje in je hoofd wat oordeelt en veroordeelt.”

Ontdekken wat je denkt en hier voor open staan is al een behoorlijke stap. En behoorlijk confronterend.

Elkaar verhalen vertellen zou een volgende stap kunnen zijn. Het is een mooie manier om mensen met elkaar te verbinden. Zorgen dat het onderlinge vertrouwen groter wordt. Zodat mensen meer en beter met elkaar kunnen samenwerken. Dat kan bijvoorbeeld door verhalencirkels te organiseren.

Overigens, Doug is storyteller en dat merk je direct. Op een hele natuurlijke manier beweegt hij over het podium en vertelt hij zijn verhaal. Vloeiend. Alsof het hem geen enkele moeite kost en het als vanzelf gaat.

Nou niets is minder waar. Doug (CEO van Story Theater International) is geen 'natural'. Alhoewel elk mens zijn eigen talent heeft vertelt hij al zijn hele leven verhalen en heeft dus geoefend. En een goede verhalenverteller word je door te oefenen, veel te oefenen.

Jij kunt het ook leren. Met passie en autoriteit vertellen en mensen raken.

Wil jij weten wat verhalen zijn en hoe je vertellen (en luisteren) onder de knie kan krijgen? Hoe je verhalen leert te duiden?

Wil jij ook verbinden met verhalen? Een keer een verhalencirkel organiseren?

Stuur mij gerust een berichtje. Dan kom ik een keer bij je langs om hier meer over te vertellen.

Hartelijke groet,

Ilse Boekestijn


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page